Všetko, čo ste chceli vedieť o víkendovom minivinobraní v Rači

Tradičné vinobranie sa v Rači tento rok uskutoční – ale jeho model bude odlišný od formátu, na aký boli desaťtisíce návštevníkov zvyknuté po minulé roky. Aké zmeny vás teda čakajú vzhľadom na neustále sa meniacu podobu vládnych protipandemických opatrení?

Na základe požiadaviek pestovateľov, aby vinobranie v Rači na rozdiel od Pezinka a Modry nebolo v Rači zrušené, sa začala v komunite a vinárov a vinohradníkov formovať myšlienka v duchu hesla „Vinobranie, aké tu ešte nebolo“.

Od amfíku po vinice: Kde koho nájsť počas minivinobrania v Rači?

Tá napokon po dohode viacerých strán získala podporu a podľa nej bude akcia rozdrobená na viacero stanovísk tak, aby bolo možné dodržať a rešpektovať všetky aktuálne nariadenia v súvislosti s pandemickými nariadeniami vlády.

V amfiteátri v Knižkovej doline budú „Dni burčiaku“, kde sa nahlásilo 11 predajcov vrátane poskytovateľov gastra. Obec pripravila tentoraz len nízkonákladový sprievodný program bez headlinerov celoslovenského formátu.

O voňavý a chutný burčiak, ale aj cigánsku či lokše ani tento rok neprídete.

Program v amfiteátri sa začína už v piatok premietaním filmu Pavla Barabáša, v sobotu bude zábavné pásmo od 12:00 do 22:00 hodiny a v nedeľu od 12:00 do 21:00.

Stánky v Račianskom chotári v Amfiteátri Knižkova dolina.

Ďalšími stanoviskami bude Park J. M. Hurbana (Miloš Máťuš, Vinárstvo Fiala, Vladár a syn + gastro Šínweg a bufet Dream’s) na Detvianskej ulici a potom vinárstva, pivnice, dvory a dokonca aj vinice samotných pestovateľov.

Vo vinici Tále budú od piatka do nedele každý večer hudobné vystúpenia a tiež premietanie filmov ako Vo štvorici po opici či Rivali.

Tie budú ponúkať nielen občerstvenie, ale vo viacerých sa môžu návštevníci tešiť aj na kultúrny program. Napríklad vo vinici Tále bude od piatka do utorka (sviatok) každý deň večer pásmo hudobné so živými vystúpeniami alebo sa bude premietať kino na veľkom plátne (viac tu).

Hudobné spestrenie však môžete čakať napríklad aj vo vinárstve Pavla Chvosteka, vo Winzerhofe u Hulanských či v záhradnom bufete Šínweg nad Peknou cestou.

Kde všade predajcov nájdete?

Karol Križanovič – Stupavská 9

Otvorená vinica Tále (Fongova ulica)

Vinárstvo Hulanský – Vtáčkova cesta 25

Rodinné vinárstvo Šedivý – Alstrova ulica 120

Vinárstvo a vinohradníctvo Miloša Máťuša – Detvianska 33

Villa Vino Rača – Detvianska 1

Pavol Chvostek – Alstrova ulica 57

Vinárstvo Rudolfa Rakytu – Alstrova ulica 11A

Ivan Holík – vinica Šínveg (Pekná cesta)

Račianska vinotéka – Námestie A. Hlinku

Vinárstvo Adams Family – Alstrova 235

Vinárstvo Martin Wengh – Alstrova 188

Vinárstvo Fiala – Alstrova 60

Počas akcie Dni burčiaku sa môžete v Rači od piatka 11. do nedele a v niektorých prípadoch až do utorka 15. septembra zastaviť tak na väčších plochách, ale aj vo dvoroch či priamo vo viniciach.

Aj s alegorickým sprievodom

Okrem toho sa môžete tešiť aj na sériu kultúrnych, športových či spoločenských podujatí.

Vrcholom vinobrania býva už tradične prejazd alegorického sprievodu na čele s vinohradníckou technikou cez Raču – ten sa tentoraz začne už v sobotu o 10:00 hodine a povedie od Nemeckéhu kultúrneho domu starou Račou ku Obecnému domu na Námestí Andreja Hlinku a odtiaľ do Krasňan.

Fotogaléria: Alegorický sprievod v Rači

Ján Bednarič, foto archív, grafika MČ Rača, Račanský vinohradnícky chodník

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *