25. januára 2020: Prírodovedno–degustačná vychádzka

V sobotu 25. januára 2020 sa uskutoční ďalšia edícia úspešnej outdoorovej akcie v račianskych vinohradoch. Na Prírodovedno–degustačnú vychádzku pozýva organizátor Ivan Vrana.

Ďalšia Prírodovedno-degustačná vychádzka sa uskutoční 25. januára 2020.

Vážení priatelia dobrého vína z Rače,

väčšina Bratislavčanov si poľahky predstaví panorámu vinohradov v Rači. Tiahnu sa od električkového depa a Peknej cesty, ponad Meoptu, jeden kostol, druhý kostol, amfiteáter a ďalej cez Komisárky až po Vajnorskú dolinu. V dĺžke pár kilometrov vybiehajú od juhovýchodu z roviny do Malokarpastkých vŕškov vinohrady, ktoré, hoci majú prívlastok Račianske, sú skladbou hornín, pôd, mikroklímou a polohou až prekvapujúco pestré.

Čo Račiansky hon, to rozdielnosť pôd, podložia, slnečného svitu, teploty.

A túto rozmanitosť prírodného prostredia umocňuje svojský prístup vinohradníkov a vinárov k tvorbe vína – produktu, ktorý sa tak stáva odtlačkom pôdy a práce vinára. Básnicky povedané, matkou vína je jeho odroda, otcom terroir a jeho osudom vinár v kombinácií s počasím.

Počas vychádzky sa zoznamujeme s vybranými honmi Račianskeho vinohradníckeho rajónu, hovoríme si o histórií vinohradníctva a vinárstva u nás a tiež o namáhavom ročnom kolobehu prác, ktoré musia miestny hospodári urobiť, aby dopestovali zdravé a kvalitné hrozno.

Počas zastávok hovoríme o konkrétnej odrode, ktorá sa v danej vinici pestuje, kto sa o ňu stará a v prípade záujmu, je možné ochutnať konečný produkt – víno. Takto zisťujeme, čo račianskemu vínu dáva na jednej strane konkrétny vinohrad ale aj konkrétny vinár.

Ten totiž zohráva veľkú úlohu a hlavne jeho poznatky, ako sa v danej lokalite správa daná odroda raz v suchých a horúcich, inokedy v daždivých a chladných ročníkoch a tiež akú použije technológiu. Či ňou vlastnosti typické pre tento hon udrží, potlačí alebo zvýrazní.

Pri ochutnávke sa zameriavame tak na prírodné ako aj na ľudské prostredie zrodu vína. Ako víno, ktoré ochutnávame, formovala pôda a podložie a ako jednotlivý vinohradníci a vinári? Kto dokáže najlepšie držať ruku na tepe svojej vinice, uchopiť ducha vinohradu a dostať ho do suda s vínom?

Vďaka rôznym vlastnostiam jednotlivých vín zisťujeme, že to vôbec nie jednoduché. Je to veľký kumšt. Počas vychádzok sa tak môžeme presvedčiť, že víno z toho istého kusu zeme, napriek istému základnému rysu, vždy chutí inak. Ide totiž o Račianske personifikované vína.

Zoberte aj deti, dostanú hroznový mušt.

Galéria:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *