Ďatelina, horčica, kostrava. PD Vinohrady sa približuje k ekologickému hospodáreniu

V rácmi Račanského vinohradníckeho chodníka evidujeme aj dve vinárstva, ktoré hospodária na hranici račianskeho katastra prípadne aj kúsok za jeho hranicami.

Jedným z nich je aj PD Bratislava Vinohrady, ktoré patrí z pohľadu objemu aj pestrosti výroby k väčším producentom vína a jeho ponuka je skutočne veľmi bohatá. Zaujímavosťou je, že družstvo sa snaží svoje vinice obrábať dlhodobo udržateľným spôsobom.

V medziradí viníc PD Vinohrady nájdete aj vičenec, bôľhoj, facéliu, horčicu, kostravu, pohánku a ďalšie. Príkmenný pás obrábajú výkyvnou sekciou.

„Nepoužívame herbicídy, minimalizujeme postreky komerčnými fungicídmi. Príkmenný pás obrábame výkyvnou sekciou a do medziradia sme osiali zmes prospešných bylín,“ uvádza PD Bratislava Vinohrady na svojej stránke. Ďateliny podporujú udržanie dusíka v pôde a hrčkotvorné baktérie zvyšujú jeho vstrebateľnosť pre vinič.

Kvitnúce rastliny lákajú včely a iný užitočný hmyz ako aj dážďovky.

V medziradí ich viníc nájdete aj vičenec, bôľhoj, facéliu, horčicu, kostravu, pohánku a ďalšie. Zelené medziradie chráni pred eróziou, zvyšuje schopnosť zadržať vodu v krajine a schopnosť zadržať zrážkovú vodu. Kvitnúce rastliny lákajú včely a iný užitočný hmyz, dážďovky.

Pri ochrane vinice nepoužíva PD Vinohrady herbicídy a minimalizuje postreky komerčnými fungicídmi.

„Medziradie viníc vysievame na jar a v lete je plné života. Po oberačke medziradie preorieme a využijeme ako zelené hnojivo. Takto ošetrená pôda je plná prospešného humusu a živín pripravená na ďalší rok,“ upresňuje vinohradníctvo.

RVCH, foto PD Vinohrady

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *