Kúzlo otvorených viníc: Vydá sa Rača v šľapajách chýrneho viedenského Grinzingu?

Po viacerých pokusoch a jednorazových akciách sa dočkali milovníci vína pod holým nebom ďalšej fázy otvárania račianskych viníc. Zvýšený pohyb ľudí po chotári primäl pestovateľov vyskúšať nápad, ktorý dozrieval v hlavách miestnych producentov už dlho: Vyskúšať model viech Heurigen z viedenských štvrtí Grinzing a Nussdorf. Trúfalosť?

Kúsok surovej vinárskej romantiky na hranici veľkomesta. Pravý opak posh reštaurácií a vinoték s cenami prerážajúcimi strop. Štipka dobrodružstva pod hviezdnou oblohou. Debaty prerušované cvrlikaním cvrčkov. A to všetko v záujme zachovania unikátnej krajiny s pásmi vinohradníckych honov, rúnami a dozrievajúcimi strapcami šťavnatého hrozna.

Viechy Heurigen. Ľudia si na tomto druhu posedenia obľúbili jeho bezprostrednosť a surovosť.

V lone prírody ponúkajú vinári a vinohradníci vo viechach nielen svoje tekuté produkty, ale prispôsobili možnostiam exteriérových kuchýň aj ponuku gastronomických špecialít. Ich typickým znakom je jednoduchá príprava, chuť tradícií a odhodlané vzopretie sa moderným trendom v kuchyni, pri ktorých musíte jedlo hľadať na tanieri s lupou.

Slovo Heurigen má v týchto lokalitách hneď dva významy: buď ide o mladé, tohto resp. minuloročné víno, a tiež otvorenú príležitostnú viechu. O jej otvorení informuje vinár vyveseným vencom. Okrem kamenných viech sa ujal tento druh občerstvenia aj priamo vo viniciach.

V sezóne, ktorá trvá prakticky od apríla do novembra, mieria tisícky Viedenčanov ale aj zahraničných turistov peši či na povozoch do viníc, kde na nich čaká síce len jednoduché sedenie, ale o to srdečnejší personál a neopakovateľné výhľady.

Doménou mnohých viníc vo svahoch sú neopakovateľné výhľady na Viedeň. Podobné ponúkajú aj vinice nad Bratislavou.

Račiansky spolok ako autor projektu Račanský vinohradnícky chodník sa v spolupráci s partnermi, ktorými sú Bratislavský samosprávny kraj, mesto Bratislava a tiež mestská časť snaží formou osvety a podpory vyzvať račianskych vinárov, aby tento koncept tiež vyskúšali.

„Najlepšou reklamou je dobrý príklad,“ vysvetľuje predseda Račianskeho spolku Matúš Burian. „Ak sa na prvých lastovičkách ukáže, že o túto ponuku je medzi ľuďmi a zákazníkmi záujem a sú aj finančne zaujímavé, pridajú sa zakrátko aj ďalší výrobcovia. So zvýšenou konkurenciou sa bude zlepšovať a inovovať ponuka, čo bude prinášať nové benefity pre návštevníkov. Teší nás, že tie prvé pokusy sa začali a že im ako zázemie pomohli napríklad aj mobilné prístrešky, ktoré sme budovali vo viniciach práve pre tieto účely.

V Rači otvorili pre návštevníkov a na predaj vína napríklad vinicu Tále. Foto: Roman Kučera
Otvorená vinica pribudla počas druhého májového víkendu aj v lokalite Cídle II. v réžii vinárstva Adams
V Rači sa postupne otvárajú viaceré vinice pre návštevníkov.

Ak aj vy premýšľate nad najbližším víkendovým programom, alebo už dlhšie túžite podporiť lokálnych výrobcov a tým nepriamo aj existenciu preslávených viníc v Bratislave, nemali by ste prvé otvorené račanské vinice ignorovať.

Fotogaléria Grinzing, Nussdorf:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.