Račanský chodník začína dostávať kontúry

Račanský vinohradnícky chodník je projekt zameraný na propagáciu vinohradníctva v Rači s cieľom prilákať k nám turistov a návštevníkov. Vďaka tomu získajú miestni producenti viac možností na predaj svojich produktov a služieb. S prosperitou vinohradníkov očakávame aj ďalší trend v revitalizácii spustnutých vinohradov v chotári, ale aj ďalšie rozširovanie počtu pestovateľov viniča, prípadne vzbudenie záujmu v radoch mladších hospodárov.

Prístrešky pre návštevníkov aj pracovníkov vo vinici

Pre račanských pestovateľov sme získali z rôznych darov, grantov a výziev prostriedky na vybudovanie mobilných vinohradnáckych prístreškov. Poslúžia počas spoločenských a prezentačných akcií na privítanie a pohostenie návštevníkov. Počas bežneju sezóny poskytnú pracovníkom vo viniciach možnosť ukryť sa pred nepriazňou počasia – dažďom, snežením, ale aj páliacim slnkom.

Prístrešky vo viniciach pribudli vďaka grantom od BSK.

Informačné tabule o konkrétnej vinici aj pestovateľovi

V súčasnosti sú na viacerých miestach Račanského vinohradníckeho chodníka vybudované jednoduché kamenné gabiony. Poslúžia ako stojany na osadenie informačných tabúľ, ktoré budú návštevníka vinohradov oboznamovať s daným honom, pestovanou odrodou, ako aj s vinohradníkom, ktorý sa o vinicu stará.

Tabule vo viniciach budú informovať o konkrétnom hone aj vinohradníkovi, ktorý ho obhospodaruje.

Spoločenské podujatia a turistický ruch

Jednotlivé elementy Račanského vinohradníckeho chodníka vytvoria základ ucelenej zážitkovej trasy pre domácich aj zahraničných turistov. Cieľom je, aby sa touto formou oboznámili s unikátnosťou račianskeho chotára a počas svojej návštevy využili možnosť zakúpiť si u miestnych vinárov ich produkty alebo služby. Na trase chodníka plánuje Račiansky spolok organizovať aj spoločenské podujatia spojené s propagáciou tradície obrábania vínnej révy.

Premiérovo sa uskutočnila akcia Svätojánska noc nad Račou.

Naša vízia: Rozhľadňa vo viniciach?

Vo viacerých vinárskych a vinohradníckych regiónoch vybudovali na prilákanie návštevníkov a turistov rôzne vyhliadky či rozhľadne. Podobnú víziu presadzuje v rámci Račanského vinohradníckeho chodníka aj náš spolok. Ak nám s tým pomôžete, zo sna sa môže stať skutočnosť a z vízie realita!

Projekt podporujú:

Partneri, podporovatelia a autori projektu Račanský vinohradnícky chodník

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *