C. Genofond Frankovky modrej

Jednou z najvýraznejších aktivít Račianskeho vinohradníckeho spolku bolo zriadenie Genofondu Frankovky modrej typickej pre miestny chotár a zároveň vhodnej na štepenie pre nové výsadby.

Genofond frankovky modrej v Rači zhruba tri roky po výsadbe.

Genofond je na prvý pohľad vinica ako každá iná. Má rozlohu 1125 metrov štvorcových (11,2 ára) a nachádza sa za farskou záhradou rímskokatolíckeho Kostola sv. Filipa a Jakuba. Práve rímskokatolícka cirkev poskytla račianskym vinohradníkom priestor na zriadenie tejto unikátnej vinice.

Rukopis Petra Zárubu

Jedným z iniciátorov boli aj Jaroslav Beladič a tiež Peter Záruba, známy odborník na vinohrady a šľachtiteľstvo. Vďaka tomu boli v genofonde zasadené štepy Frankovky modrej vo všetkých deviatich klonoch a z deviatich chotárov na Slovensku aj v Českej republike.

Očká z tejto vzácnej klonovej kolekcie majú slúžiť vinohradníkom pri výsadbe nových viníc.

Výsadba v genofonde sa realizovala v roku 2009. Po troch rokoch – teda na jeseň 2012 – priniesli štepy frankovky v genofonde aj prvú úrodu.

Genofond frankovky modrej v Rači, v pozadí farský kostol rímskokatolíckeho Kostol sv. Filipa a Jakuba

Unikátna frankovka

Z frankovky modrej sa dorába vínko s rôznymi ovocnými tónmi, napríklad po černiciach či višniach. Keď je staršia, tak zacítia aj chuť a vôňu sliviek. Aj rovnaké štepy dávajú rozličnú úrodu, ak sú zasadené v rôznych oblastiach.

Frankovka z Rače sa však odlišuje najmä vďaka skladbe pôdy, ktorá je typická podložím zo zvetranej žuly. Preto je viac trieslová a celkovo tvrdšia, s charakteristickým buketom.

Frankovka modrá

Základné informácie:

Genofond Frankovky modrej
Adresa: Alstrova 121, 831 06 Bratislava
Lokalita: Záhumenice nad kostolom
Rozloha: 11,25 árov
Výsadba: 9 klonov frankovky modrej
Počet štepov: cca 500

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *