Našu frankovku si obľúbil aj slávny maliar Martin Benka

Skutočný unikát potvrdzujúci skvelú povesť račianskej frankovky! Starosta Rače v rokoch 2010 – 2018 Peter Pilinský našiel v rodinnom archíve maľbu so vzácnym podpisom Martina Benku.

„Mama mi často rozprávala, ako môj dedo posielal majstrovi Benkovi račiansku frankovku. Posielal mu ju vlakom v demižóne, ktorý mal špeciálny uzáver na zámok. Kľúče od neho mali len môj dedo – ten demižón naplnil, a majster Benka – ten ho zas vyprázdnil,“ povedal o náleze exstarosta.

Obraz Martina Benku pre školníka Štefana Bednariča s odkazom o račianskej frankovke: “Martin Benka Vás pozdravuje a ďakuje za vybavenie. Kvalita sa osvedčila!”

Na Facebooku zverejnil Pilinský aj obrázok, ktorý poslal majster Benka bývalému školníkovi Štefanovi Bednaričovi ako poďakovanie: “Martin Benka Vás pozdravuje a ďakuje za vybavenie. Kvalita sa osvedčila!”

Okrem rodiny starostu má táto správa cenu zlata aj pre račianskych vinárov. Všade na svete sú práve exkluzívni zákazníci najlepšou reklamou pre každý produkt. Potvrdenie, že našu frankovku pil po panovníčke Márii Terézii s chuťou aj taký majster ako bol Benka, patrí medzi vzácne ocenenia.

Diela rodáka z Turca, ktorý zomrel v roku 1971 v Malackách, sú dnes medzi zberateľmi mimoriadne vyhľadávané a na aukciách za ne ponúkajú desaťtisíce eur. Považujú ho za zakladateľa slovenskej moderny, za svoje diela získal aj titul národný umelec.

Či niekedy skončí Benkova maľba vinára na etikete niektorého z račianskych producentov frankovky je otázne vzhľadom na existujúce autorské práva umelcovej rodiny. V každom prípade ide o jednu z mála malieb, kde Benka zobrazuje tematiku vinohradov. Niektoré však vznikli, keď žil na Záhorí, známom tiež pestovaním viniča a produkciou vína.

rč, foto archív P. Pilinský, SNM, Soga

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *