Počuli ste o odrode Bratislavské biele a čo z nej dnes zostalo?
V súčasnej dobe sa veľa ľudí zaujíma o rôzne zabudnuté odrody muštového hrozna, ktoré z ponuky vinohradníckych škôlok zmizli takmer v nenávratne.
Jednou z nich je aj stará maďarská odroda, ktorá niesla názov dnešného hlavného mesta Slovenska.
Ide o odrodu Bratislavské biele ( Pozsonyi Fehér, White Pressburger), ktorá sa dodnes pestuje a aj predáva v podobe vína v Maďarsku pod názvom Pozsonyi Fehér. Podľa dostupných údajov existovali jej dve formy, jedny s výraznými bodkami na bobuľkách, druhá bez nich.
Odroda bola náchylná na vymrznutie, pravdepodobne preto šľachtitelia uvažovali, ako to najlepšie z nej – najmä aromatickosť – uchovať v nejakom jej nasledovníkovi.
Úspešný potomok
Možno práve vďaka tomu z tejto odrody vznikol dnes mimoriadne populárny Iršai Oliver.
V roku 1930 ho vyšľachtil Kocsis Pál (1884 – 1967), podľa niektorých zdrojov pôvodom Slovák, v Kecskeméte. Prvý názov bol Aranyló, neskôr ho autor zmenilna počesť narodenia syna kamaráta Józsefa M. Irsaia.
Novú odrodu dosiahol krížením dvoch, keď otcom je spomenuté takmer už vymiznuté Bratislavské biele a matkou Čabianska perla (Csabagyöngye).
Kocsis počas svojho života vyšľachtil viaceré ďalšie muštové či stolové odrody napr. Glória Hungariae, Kocsis Irma či Pannonia, ktoré sa vysádzali najmä v Maďarsku a okolitých krajinách vrátane Československa či Sovietskeho zväzu.
Foto: Szabó Zoli, tastehungary.eu / Szenpéteri Winery