Počuli ste o odrode Bratislavské biele a čo z nej dnes zostalo?

V súčasnej dobe sa veľa ľudí zaujíma o rôzne zabudnuté odrody muštového hrozna, ktoré z ponuky vinohradníckych škôlok zmizli takmer v nenávratne.

Jednou z nich je aj stará maďarská odroda, ktorá niesla názov dnešného hlavného mesta Slovenska.

Ide o odrodu Bratislavské biele ( Pozsonyi Fehér, White Pressburger), ktorá sa dodnes pestuje a aj predáva v podobe vína v Maďarsku pod názvom Pozsonyi Fehér. Podľa dostupných údajov existovali jej dve formy, jedny s výraznými bodkami na bobuľkách, druhá bez nich.

Bratislavské biele / Pozsonyi Fehér. Foto: Szabó Zoli

Odroda bola náchylná na vymrznutie, pravdepodobne preto šľachtitelia uvažovali, ako to najlepšie z nej – najmä aromatickosť – uchovať v nejakom jej nasledovníkovi.

Úspešný potomok

Možno práve vďaka tomu z tejto odrody vznikol dnes mimoriadne populárny Iršai Oliver.

Šľachtiteľ Pál Kocsis. Foto: kocsis-kecskemet.edu.hu

V roku 1930 ho vyšľachtil Kocsis Pál (1884 – 1967), podľa niektorých zdrojov pôvodom Slovák, v Kecskeméte. Prvý názov bol Aranyló, neskôr ho autor zmenilna počesť narodenia syna kamaráta Józsefa M. Irsaia.

Novú odrodu dosiahol krížením dvoch, keď otcom je spomenuté takmer už vymiznuté Bratislavské biele a matkou Čabianska perla (Csabagyöngye).

Bratislavské biele malo podľa dostupných údajov dva klony. Bobule jedného nich mali výrazné bodky. Foto: http://galantaibor.hu

Kocsis počas svojho života vyšľachtil viaceré ďalšie muštové či stolové odrody napr. Glória Hungariae, Kocsis Irma či Pannonia, ktoré sa vysádzali najmä v Maďarsku a okolitých krajinách vrátane Československa či Sovietskeho zväzu.

Pozsonyi Fehér od Szenpéteri Winery. Foto: tastehungary.eu/ Szenpéteri Winery

Foto: Szabó Zoli, tastehungary.eu / Szenpéteri Winery

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *